Monthly Archives: February 2013

The best journeys answer questions that in the beginning you didn’t even think to ask

 

Глетчерът Грей, Патагония, Чили

¡Hola!

както много от вас знаят, на 1 март като за първа пролет излитам за чилийските простори, където ще работя като доброволец помощник-учител по английски по програмата English Opens Doors на чилийското министерство на образованието и Програмата на ООН за развитие. Чили далеч не е случайна дестинация — с моя разкошен другар Иван Табаков от години си мечтаем за вила(и) в полите на Патагония и цялото пътешествие се явява един продължителен оглед на подходящо място за строеж 😛

Шегата настрана: наистина ще служа в южна Патагония, което беше моят първи избор, и по-конкретно в регион XII Магаянес и Чилийска Антарктика (Magallanes y la Antártica Chilena), който е най-южната административна единица в света. Регионът лежи на бреговете на Магелановия проток и е известен със своите пингвини, фьорди, глетчери и природни красоти като умопомрачителния Национален парк Торес дел Пайне, който много бих искал да посетя. Все още не знам конкретното населено място, в което ще живея, нито детайли за приемното си семейство. Ще ни бъдат съобщени при ориентацията в Сантяго, която започва от понеделник (4 март). Моето желание е да бъда изпратен в най-големия град в региона, Пунта Аренас, или ако не, в по-малкия, но по-централно разположен Пуерто Наталес. Програмата е с продължителност пет или девет месеца, като е ориентирана спрямо учебните срокове в Чили.

Целта на програмата English Opens Doors е да подобри нивото на знания по английски сред чилийските ученици и по този начин да разшири икономическите връзки на Чили с все по-глобализиращия се свят. Затова от програмата активно набират млади хора с висше образование и отлични знания по английски, които биха искали да работят доброволно в тази красива държава с причудлива форма и неповторима природа. Любопитното е, че за да бъдеш одобрен, не е нужно да знаеш испански, да имаш опит като учител или английският да ти е майчин език: необходими са обаче висше образование и възможността да демонстрираш свободно владеене на английски в интервю по Skype. За който се интересува от тази интересна възможност — информирайте се тук.

А сега бих искал да споделя малко подробности за това, което съм свършил до този момент и това, което ме очаква. Вчера се завърнах от един хубав уикенд в Румъния, където освен туристическото обикаляне и яденето на хайдушки закуски, цел ни беше и моето получаване на чилийска виза за временно пребиваване, което мина без никакви проблеми. Още в началото на декември резервирах самолетен билет до столицата Сантяго, където е стартът на програмата. Презокеанският полет ще е доста продължителен и тежък и се очаква да продължи 27 часа с прекачванията в Лондон и Сао Пауло.

На 4 март (понеделник) започва едноседмичната ориентация на всички доброволци от първата част на програмата. По време на ориентацията ще бъдем запознати с конкретните условия, в които ще преподаваме — град, училище, клас и т.н. — и ще се задълбочим в учебните материали и спецификите на работата. Ще се срещна също така и с десетките други доброволци, които поне по впечатленията от Facebook групата на програмата изглеждат като много симпатични и интелигентни момичета и момчета на моята възраст, основно от САЩ, но също така и от Великобритания, Германия и други части на света.

И така. Като за първи пост — толкова. Ще се опитвам да пиша възможно най-редовно, за да споделям преживяванията си, както и да ги правя възможно най-интересни и незабравими, което май няма да е трудно. За децата съм взел мартенички, а за приемното семейство се спрях на локум класик и седемгодишна отлежала троянска сливова ракия.

Така че наздраве и доскив от другия край на света!

[facebook_like_button]