Кралските пингвини

Бъдещето е в моржовете и пингвините

Знаехте ли, че световният рекорд за най-дълбоко гмуркане на кралски пингвин е поставен край Фолклендските острови и се равнява на 343 метра под морското равнище?

И аз не знаех и не ми пука особено. Всъщност съм убеден, че и самият пингвин не е забелязал нищо особено, освен ако главата му не е експлодирала от налягането на тази дълбочина. Но в изследването не се споменава.

Но преди да стигнем до кралските пингвини, да започнем с традиционния флашбек, за да създадем съспенс и копнеж.

След края на лагера, разбира се, беше редно да полеем де факто безработното си състояние и в събота вечерта си организирахме домашно парти с чилийските доброволци в къщата на единствената доброволка от самия Пунта Аренас, Паулина. Писко, кола и бира се лееха свободно, показвахме си родните къщи чрез Google Street View, по уредбата освен чилийски класики за значителен период от време звучаха и български ска шлагери на Уикеда… докато не дойдоха родителите и не развалиха седянката. Само че не точно, а напротив! Особено бащата на Паулина се оказа голям образ и веднага ни покани да се присъединим към духовитата им компания в “стаята за барбекю”, която се нарича quincho и е направо една подземна минидискотека. Веселбата продължи с пълна сила, като двуметровият Брендан впечатляващо спечели мамбото, а часът изведнъж стана 7 сутринта.

Нормално това не би било фатален проблем за събота срещу неделя. Тази неделя обаче беше по-специална. Тази неделя беше денят на леденото кръщене, известно тук като El Chapuzón или “Топването”. Това “топване” е една нова традиция, която се състои в това, че на определен ден през зимните месеци стотици хора едновременно навлизат в леденостудените води на Магелановия проток, цопват хубавичко и бързо-бързо се изнизват да се сушат. Нещо като българските традиции по Йордановден, но без хора, кръстове и състезателен елемент.

Преди да се престраша да участвам в това “Топване”, се бях наплашил доста с четене на прекалено много статии в Уикипедия за хипотермия, температурен шок и какви ли не щуротии. Не, че влизането беше лесно, но когато всички други доброволци освен Кристина уверено се засилиха към ледените води наред с още 500 смелчаги, връщане назад няма.

Усещането иначе далеч не е толкова неприятно, дори се изненадах колко добре се чувствах отначало, но това мога да го отдам на създалата се еуфория. След около минута обаче ходилата ми измръзнаха зверски и беше време да си изляза. Навън освен по измръзналите ходила не чувствах особен студ, въпреки температурата на въздуха от 6.1 градуса и на водата от 7.3. Добре е да знам, че мога да правя и такива неща.

Едвам да се стоплим и дойде време за голямото понеделнишко пътуване до Огнена земя и кралските пингвини, което осъществихме благодарение на Лео и агенцията му. Тръгнахме типично рано, преди 7 сутринта, и в 10 вече пресичахме протока при Примера Ангостура с ферибот. Денят беше значително по-студен от предния ден на “Топването”, така че явно бяхме имали късмет. Но времето беше сравнително ясно и слънцето все пак срамежливо огряваше жълтия степен пейзаж в тази част на острова.

Първата ни спирка на остров Огнена земя беше селото Серо Сомбреро (Cerro Sombrero, “Хълм Шапка”). Селцето има около 700 жители и дължи своето съществуване на нефтените залежи в околността и петролодобивната компания ENAP. Въпреки нулевото население, притежава кино, магазин, банка, църква и дори паметник на сондьора… всички екстри. Дори се явява второто най-голямао чилийско селище на острова, което в сравнение със стохилядните Рио Гранде и Ушуая в аржентинската част е доста смешно.

От Серо Сомбреро пътят на юг бързо става черен (което не спираше вана да поддържа скорост от 70-80, та често и 90 километра в час… да бяха българските “бели” пътища като чилийските черни!) и след около два часа достигнахме така нареченият “Парк Кралски пингвин”. Доста преувеличено название за две метални бараки и невисока ограда на бреговете на протока при Баия Инутил (Bahía Inútil, “Безполезен залив”, наречен така заради липсата на пристан), но все пак факт: кралски пингвини наистина имаше!

Паркът е много нов, основан е през 2011 г., което е логично предвид, че колонията от кралски пингвини на това място е едва с няколко години по-стара. Изключително любопитно е, че това е единствената колония от кралски пингвини на остров Огнена земя, и заедно с тази на Фолклендските острови единствената извън Антарктика и субантарктическите острови. Интересен пример за динамиката на животинския свят.

Самите кралски пингвини са значително по-едри от магелановите пингвини, които бях виждал на остров Магдалена в края на март. Тежат 11 до 16 килограма и са втори по размер след императорските пингвини в Антарктика, по които на вид много си приличат, особено с характерната жълта ивица по гушата.

Първото нещо, което се набива очи при колонията от кралски пингвини в Баия Инутил е, че е миниатюрна. Вероятно през лятото има повече пингвини (50-60, но в средата на зимата преброихме точно 17. За сметка на това бяха завидно дебели и трудно подвижни на сушата. Гледаха ни с любопитство от другия бряг на някаква речица, почесваха се с клюнове, ту ставаха, ту лягаха и помръдваха с перки легнали. За разлика от магелановите пингвини, не издаваха никакви кресливи звуци поне по това време на годината, не се забелязваше и някакво групиране по двойки, нямаше и сладки кафяви пилета, защото те се раждат в началото на годината и до април вече са напълно пораснали.

Повзирахме се в пингвините за около половин час и се снимахме във всички възможни конфигурации, включително с плюшените пингвини на Кат и Брендан, наречени Нино и Душан (на Брендан много му хареса историята на този сръбски цар, която му разказах като видях, че един от първокласниците в една от стаите, които ползвахме за английския лагер, се казва така!), след което отпътувахме за Порвенир, “столицата” на чилийска Огнена земя.

Тази част от пътуването ни отне още два часа, но поне към средата пейзажът стана по-хълмист и интересен, с напръскани със снежец ниски върхове, живописни носове и заливчета, в които рибарите са си построили импровизирани колиби.

В Порвенир пристигнахме следобед и бързо се насочихме към уютно ресторантче, където бяхме заявили обяд. Преди и след вкусното похапване на касуела с по две емпанади на парче, успяхме да разгледаме градчето, разположено на западния бряг на острова, в Баия Чилота, от другата страна на протока спрямо Пунта Аренас.

Порвенир, чието име буквално означава “Бъдеще”, е основан през 1883 от емигранти от Хървати и остров Чилое и има население от около 6,000 души. Градчето ми се стори красиво, тихо и приятно. С типичните цветни ламаринени къщи и хълмисто разположение прилича на един по-спокоен и заспал малък Пунта Аренас. А гербът на Порвенир — петролна сонда, кралски рак и овчици на фона на море и планина — ви казва всичко, което бихте искали да знаете за местната икономика.

Потеглихме от Порвенир по залез в 5 и ни отне още над 5 часа да се върнем в Пунта Аренас: около два до терминала на ферибота, около час за изчакване и пресичане и още около два на континента. Междувременно се насладихме на половинчасова дъждовно-снежна буря, а в Пунта Аренас ни посрещна ефирна полупрозрачна покривка от сняг, която на другата сутрин слънцето бързо стопи.

Лошият транспорт, високите цени и тежките условия през зимата по-скоро ни отказаха от идеята да отидем пак до Торес дел Пайне през последната ни седмица в Патагония. Но пък имаме план да направим преход по протежението на протока от Сан Хуан до фара Сан Исидро, на юг от Пунта Аренас. Освен това през този уикенд ще се състои ежегодният зимен карнавал.

Ще дойде време и за сбогуване с този уникален регион съвсем скоро, но пък преди завръщането в България предстоят кратки приключения в Сантяго и околностите и малко по-дълги в пустинята Атакама. Дотогава: утре започва последната ми седмица в Патагония.

Но това не е всичко, приятели!

[facebook_like_button]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *