Улично изкуство

Потайностите на Сантяго

¡Hola!

През миналата седмица наред с целодневната ориентация и интензивните курсове по преподаване на чужд език не пропусках шансовете да разгледам красивата столица на Чили, често с някои от другите доброволци, а понякога и сам.

От хълмовете Сан Лусия и Сан Кристобал, където бях във вторник, се открива невероятна гледка към безкрайния град. Сан Кристобал си е направо планина: ходи се един час под жаркото южно слънце до върха, където има статуя на Дева Мария. В подножието на хълма са къщата на нобеловия лауреат Пабло Неруда, сега музей, зоологическата градина и кварталът Беявиста, който е център на нощния живот с множество барове и клубове.

В сряда се разходихме до “селото на занаятите” Los Dominicos. Всъщност не е никакво село, ами последна спирка на метрото на Сантяго. А си се явява точно един чилийски Етър, с множество къщички-магазини, подлъгващи туристите с шалове и дрехи от вълна на алпака, глинени пингвинчета и прасенца и сувенири от полускъпоценния камък лаписласули.

Четвъртъкът и петъкът заделих за самостоятелни разходки из западната част на града, до парка Кинта Нормал, където са Музеят на паметта и човешките права (общо взето Пиночет) и Природонаучнят музей. Първият за съжаление беше затворен, но работеше галерията със снимки от преврата през 1973 и кампанията за референдума през 1989-90. Природонаучният музей обаче си беше отворен и доста интересен. Разказва много за географията и първите обитатели на Чили, като започва от пустинята Атакама и завършва с “Чилийска Антарктика”. За разлика от всеки един български музей, е изключително модерен, интерактивен и фокусиран върху знанието и запомнянето, а не е просто колекция от едва свързани артефакти.

В западната част на града има и страхотно улично изкуство. По-красиви, идейни и впечатляващи графити не съм виждал никъде. Повечето са и доста сюрреалистични, като например елен с шест човешки крака, три от които с чорапи…

В събота сутринта излетях за Пунта Аренас, където, след четиричасов полет с престой в Пуерто Монт и три дни по-късно, се намирам в момента.

[facebook_like_button]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *