Нощен патрул

dozor

Нощен патрул. Дневен патрул. Сумрачен патрул. Последен патрул. Нов патрул.

По-принцип не обичам Фентъзи. Фанстастика (sci-fi) обичам доста, но да чета за вампири, джуджета, орки, таласъми, караконджули и там други твари – йок. Ала не щеш ли, веднъж ми попадна книгата „Нощен Патрул“.

Този текст е одобрен за разпространение като подпомагащ делото на Светлината“ Нощен патрул

Този текст е одобрен за разпространение като подпомагащ делото на Мрака“ Дневен патрул

Така започва първата от пет книги фентъзи роман, който представя битката между Светлината и Мрака насред Москва! Четейки, ще влезем под кожата на Антон Городецки – типичен руски пройдоха, най-обикновен московски битник, който най-вече може да срещнем да пие водчица на пейката пред високата панелка или надънил руски ню-уейв в слушалките да се разхожда из големия град, наденал качулка на главата и слънчеви очила на лицето, а и да не забравяме бутилката с бира в ръка.

Вот ты Светлой Антон, а пиво пьешь темное.“

И така, битката между Светлината и Мрака, между Доброто и Злото се е водила хилядолетия, от както Свят светува и продължава да се води и днес, ако не сте разбрали! И то всеки ден. Води се в Москва, в София, в Берлин, в Алмати, в Адис Абеба, в Кингстън, във Вавилон, Хайфа, Никозия, Пхенян, Отава, Богота, Кайро, Братислава,Тимишоара, Крагуевац, Ел Салвадор, Хараре, Благоевград, Полски Тръмбеш, Волуяк, Мрамор, Томпсън, Божурище и много други места по нашата планета. А и ще продължава да се води, докато някоя от силите не надвие другата тотално. От последната голяма война между тях, до ден днешен, Злото и Доброто са в примирие, има някакъв баланс между двете супер сили, даже си разменят разрешения, лицензи и прочее документи, даващи право и на едните и на другите да вършат по някой друг зулум, за сметка на горките неподозиращи нищо хорица и един вид студената война е в етап на разведряване!

Навярно вие не сте забелязали нищо такова около вас. Никаква грандизона битка, никакви вампири и прочее, макар и градинката пред блока ви да изглежда се едно баш точно там се е водила битка! Това, драги читатели е така, поради щото вие не сте „различни“! Само „различните“ могат да станат един вид магове, да влизат в други измерения, където да водят битки (Сумрака) и да изберат на чия страна застават – на Светлината или на Мрака. Точно за това не сте забелязали нищо нередно. Е, освен, ако водката в хладилника ви не намалява подозрително често или пък има привкус на кръв. Тогава навярно някой Светъл или Мрачен е влизал да се почерпи, преди, след или по-време на работна смяна.

Нямате водка в хладилника? Не пиете водка? Прочетете книгите и ще видите как ще ви се прииска веднага да ударите един гълток водчица и да замезите с кисели краставички & сельодка. От тук насетне, в хладилника ви винаги ще имате такива продоволствия.

Зарибихте ли се? Ако още не сте, това не е всичко! Гледайте първо филмите „Нощен патрул“ и „Дневен Патрул“ (* на повечето места се срещат, като „Нощна Стража“ и „ Дневна Стража“).

Spoilers: Интересното е че филмите, всъщност нямат почти нищо общо с книгите, ами са един сън на един от главните герои. Така че са един вид expansion set и адски зарибяват!