И тоз избор мина…

На 12 май, точно месец след деня на космонавтиката, деня в който празнуваме началото на покоряването на космоса и висoтите, които сме достигнали като вид, точно месец по-късно, ние българската част на този вид сме свидетели на фолк-маратона, наречен „Избори 2013“.

Тези избори също така, бях наблюдател от ИРПС (Институт за развитие на публичната среда). В сравенение с референдума, този път залогът за много хора беше, много по-голям от неква си АЕЦ, там..

На сайта https://www.fairelections.eu/ може да се запознаете с един куп нарушения и всякакви манипулации. Аз самият, обикалящ из различни секции в града, засякох купуване на гласове – в даскалото в Захарна Фабрика, човек представил се по-късно, като координатор на ДПС Илинден, каза на свой приближен: „Който иска стимул за гласуване – 10лв, нали…“ Най-много обаче ме впечатли полученият готов протокол от Централен софийски затвор в 5:20, с подписи, печат, там всичко, а уж приключен в 20:08. Над 90% от служителите на затвора бяха гласували за КБ, но пък искрено се зачудих, кой ли ще да е тоз свиреп надзирател, който е гласувал за „Зелените“. Гавра също са и училищата със секция за хора с увреждания, но с рампа от 50 градуса остър ъгъл препятствие, само инвалид-бабанка би бил способен да се пребори да гласува така.

Колкото до изборните резултати. Ами тва е… над 50% отидоха да гласуват (т.е. реално 60-65%). Другите – другите нямат право да мрънкат, след като дори не са си направили труда да се разходят до урната. „Няма за кого да гласам!“ – като няма, пускаш невалидна бюлетина, драскаш едно ФОСТАТА и готово. Стоенето вкъщи, нищо не значи.

Политолозите и социлозите пък са по-зле дори и от политиците. Всички са толкова далеч от реалността, че искрено се смея и забавлявам. Обаче ме хваща и яд, колко са прости. Така наречените сини и целия им спектър, вече повече от 10 години така и не разбират какви са им грешките, защо никой не ги бръсне за слива и какво трябва да направят за да се съживят. Новите сини пък не им отстъпват по нищо, напротив, не само не целят да са различни от предишните, но на пук на всяка логика, искат да са абсолютно същите като тия, откоито са се отцепили (за ДБГ говоря). И после – 2%… хаха та чак се изненадват че НФСБ ги бие. А е толкова лесно – ако всички надути пуяци поне веднъж, поне веднъж бяха взели трамвая слезнали на „Димитър Петков“ да си купят зеленчук и да се върнат, щяха да разберат поне, че бутиковата България в която те живеят е съвсем друга от реалната. ГЕРБ хубаво има 600 000 гласа по-малко, ама отново, обира целия син вот. Но за ГЕРБ, Столетницата, ДПС и Атака – друг път. Те поне са в парламента – убедили са някакъв процент хора – наши сънародници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.