Тодор Божинов

Всяка седмица, ще представям някой мой-близък, познат или човек, който смятам че е ценен и интересен. Днес ми гостува, Тодор Божинов.

Ем, блога яко западна явно…. щом упрях до там да питам въпроси единствения дет го чете… еми dobro veće Toše.. представи се там.. говори си

Значи и ти не си го четеш, така ли? Ето ти отговор защо никой друг не чете… Чукча не читател, чукча писател.

Ами аз съм Тошо, от скоро известен с мутренския прякор Кашкавала. Числя се към малкото хората, които се гордеят, че са от Плевен, д’ге. Един красив мъж в разцвета на силите си.

– От къде идва „Кашкавала“? Имаш жълти конски зъби?

Еми от скоро въртя гешефти с един блог за туризъм в България и Балканите, който реших да кръстя kashkaval tourist, та оттам. ( http://www.kashkaval-tourist.com )

Пет лири? късо ми е…. добре де, освен че си кашкавал турист и си обиколил бая кашкавал места… кои места са ти направили най-силно впечатление? Има ли място, което се намира по далече от Силистра, на таз земя?

По-далече от Силистра нема, така както от Искъро по-дълбоко нема. Иначе на света има две места, които са ми направили голямо впечатление: Чили и Захарна фабрика. В Чили не е лошо, къде другаде можеш да играеш на „кой ще мигне пръв“ с пингвин, да ядеш лама и да пиеш чай от кока? Но нищо не побеждава Захарна фабрика, която е толкова уютна и топла със своето древно белгийско гостоприемство…

Стига бе да правиш четки… разкажи повече за Чили, за Патагонската степ, тайга, бит, култура и душевност.

Забележителното в моя регион в Патагония е, че в пространство колкото цяла Гърция има хора общо колкото в Русе. Тъй че място колкото искаш, да го използваш както си прецениш. Нормално, при толкова много пространство и такава изолация хората мислят доста различно от нас, сгъчкани тук. Общо взето се държат като американски каубои – носят странни шапки, яздят вихрогончета, гледат добитък, пият мате по цял ден, а вечер празнуват деня с чилийска ракия. Но като цяло важат, големци са!

(б.а. проследи приключението тук: http://todorbozhinov.com/blog/)

Плевен, София, Пунта Аренас, Пунта мара, Берлин, Хамбург, Бремен, Долни Дъбник, Плоещ…. вечен турист ли е твоята участ и орис. Која је твоја судбина?

От толкоз път ми писна да не знам къде се намирам, само у нас ми се седи. Като цяло светът е тъпо място, стойте си вкъщи. А аз ще се оправя, само я подай виното там!

Кой е най силния отбор на света? Арсенал, Ст. Паули или Локо Сф?

ПФК Белите орли (Плевен), разбира се. На кой друг отбор можеш да гледаш разбития стадион през прозорците на гимназията си, докато щипеш момите в междучасията?

Белите орли дали са били грандове като Динамо Киев, Малмьо и Монако? А сега на световното, kažu за кой ще навияш?

Тези грандове дори не са си помислили да гостуват в Пле’ен, толкова са насрали гащите пред могъщите Орли.

На световното, разбира се, ще подкрепям родните ми Чили и Германия… но най-вече Ногометна/Фудбалска репрезентација Боснe и Херцеговинe! На кое друго място не могат да решат как се нарича футболът, все пак? А и благодарение на твоите клош-търсачески умения, скоро ще съм и притежател на автентична босанска фланелка…

А ща е по яко да се ради – да си художествен оформител или докер? Или да не се ради ‘ич?

Ој дебели ладе, зашто људи раде? Не сме в Монтенегро (рая на земята за руските туристи), все пак, редно е да радим… Бих казал, че художествен оформител е забележителна работа, особено ако е на свободни начинания. Докер звучи като кокер (шпаньол).

В казарма бил ли си?

Такъв келяв, гльоджав и сляп като мене кой би го пуснал в казарма? Та аз като ходя и падам… Но баща ми, виж, е бил радист-свързочник, та дори офицер!

А какво ти е отношението към седенето на земята, флашираната вода и федералната влада?

Флаширана вода пия само ако е кисела. Федералну владу не верујем (ОСТАВКА!). А пък на западни хора, седящи на земята и държащи вратите си отворени, нямам никакво доверие. Също искам да отбележа, че полските девойки понякога погрешно консумират напитката бира с помощта на сламка.

Ти полските девойки, на мене остави… А европеец ли си?

В никакъв случай не се възприемам като европеец. Да не съм словенец, че да ти пея хало европа, хало приятели? По душа съм циганин, по гражданство NSK – Република Пожаревац, а етнически египтянин.

И наследик на горди даки. А с какво се ободряваш късен следобед – кафе или мате?

Напоследък за съжаление с кафенца, защото скъпият ми съд за мате трагично остана временно в твое притежание. Но тук у Немско широко се използва и изгъзицата Club Mate или студен чай от мате, към която бързо се пристрастявам…

А коя е последната книга която прочете? Любим филм? И какво обичаш да слушаш?

В момента се намирам на последните страници на две крайно различни книги – Сенки от стария Плевен, където се разказва съдбата на успешния кмет Тодор Табаков, чешкия пивовар Вепшек и небезизвестния Цоно Зуляма… и Кратка история на времето на Стивън Хокинг.

Филми обичам различни, по-скоро мога да ти кажа режисьори – Кубрик, Финчър, Аронофски, Кустурица…

Музиката е ска, пънк, рок, cumbia chilena и всякакви диви балканщини, със специален акцент върху адаша Тодор Колев.

Супер да’ге! И последно прашане – че ми сташ ли кум на сватбата с Вяра?

Мога ли да не стана… но пиршеството трябва да е или в опожареното село, или в Тъжа. Горчиво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.