Боряна Колева

Всяка седмица, ще представям някой мой-близък, познат или човек, който смятам че е ценен и интересен. Днес ми гостува Боряна Колева.

photo

Здрасти Бо! От отднавна се знаем, но от отдавна не сме се чували. Представи се – коя си, що си, къде си?

Здравей! Приятно ми е да се чуем пак. Намираш ме все още в Братислава, но скоро ще се прибера към България. Семестъра приключва и ще трябва да се върна към ежедневието в София и Пловдив.

Аз ще вметна и че следваш архитектура. Та тука веднага питам – кой град е по красив – Пловдив, София, Братислава? Или не може да се сравняват така?

Определено могат да се сравнят. Разбира се от моята гледна точна нещата може да са различни от мнението на други хора живяли в тези градове. Пловдив ми е слабост и към него съм пристрастна и веднага казвам, че е най-красив от 3-те. Но всеки от тях има предимства. София е столица и от това печели много, защото има повече активност, повече събития от културно или каквото и да било естество. Много динамичен град е и мисля, че е трудно да скучаеш докато живееш в него. Пловдив е по-спокоен град, което аз лично предпочитам. А Братислава е … странна птица. Столица е, но чувството, когато си тук е на град може би подобен или по-малък от Пловдив. Динамика липсва. Не бих избрала този град за постоянно местожителство.

Хмм. Ами словаците? Ние си имаме Балкана, те си имат Татри (които се надявам някога да покоря), в една езикова група сме, и май в група на доходи. Е ние май сме и много повече народ като брой, друго какво ни различава? Що за хора са словаците?

Словаците са близки до нас като мислене, като идеи. Почти всеки от тях, с който съм се запознала или разговаряла са посетили България и то не еднократно. По спокойни хора са, липсва им балканският темперамент, който ни отличава нас. Учтиви са, но по трудно се отпускат да говорят с чужденци. Отне ни известно време да се сприятелим, но в крайна сметка създадох доста приятелства. Имат красиви планини наистина. Липсва им морето, но пък това е повод да посещават България често.

Чудесно! Колкото повече словаци на Черноморието, толкова по-добре! Хубаво, но айде подай някоя словашка песен, клип или филмче нещо.. запознай ни с нещо като за начало.

Тук посещаваме няколко места с жива рок музика и има една песен, която е много известна. Стара рок песен за приятелство. http://www.youtube.com/watch?v=KQ6BlxXHqDc&list=PLFDCBA5C7941ED0F2
На мен ми напомня на добър стар български рок.

Напомня, да:) Супер е! С какво друго ще запомниш тази братска нам славянска страна… какво още те впечатли?

Със странна храна, прекрасна наливна бира, красиви замъци. Словакия е страната с най-много замъци в Европа. Успях да посетя няколко от тях и определено е нещо, което ние нямаме. Поне не в такъв мащаб и такъв запазен вид.

Йес! А защо следваш архитектура? Какво е специалното в нея и това ли е твоето призвание.

Така мисля, това е едно от нещата които искам да правя. Другото ми призвания са танците, но тях ги оставих в непрофесионалната сфера. Архитектурата е интересна и динамична. Човек може да се занимава с много различни неща след като завърши тази специалност.

А миналата неделя кое гледа: Формула 1 или Избори 2013 :)

Гледах Формула 1. Нея не я пропускам, но преди нея отидох да гласувам и в късния следобед почнах да лседя развитието на вота.

Охо! Гласувала си значи… надявам се в Братислава е нямало стотици хора редящи се на опашка цял ден… !?

Тук има много българи. Когато отидох пред мен имаше 2ма човека и, когато си тръгвах оставих още двама чакащи. Опашки не е имало, но активност да.

Супер, явно хората навънка им пука повече! Та последно: Сбогувай се с нас на словашки!

Dovidenia. Prajem vám pekný deň.