Аня

Всяка седмица, ще представям някой мой-близък, познат или човек, който смятам че е ценен и интересен. Днес ми гостува Аня Ахметова.

10940443_10205284919979732_4522059427328880241_n

Здравей, Аня! Здравей! Какво става? Представи се на кратко.

Здравейте, казвам се Аня и съм от Русия. (така че съжалявам за грешките :) ) Живея в България от седем години вече.. Първо, дойдох да уча в American University in Bulgaria или Американски, както се води тука. Сега обаче, живея в София от две години.

И къде е най-хубаво? В Русия, Благоевград, София? Какви са разликите?

С сигурност в България повече ми харесва. Благоевград е страхотно място, пълно с млади хора. Беше много весело и спокойно някак си. Имам само добри вспомени. Даже колегите ми се шегуват че Благоевград е като Вегас „What happens in Vegas – stays in Vegas“ :) защото винаги като отиваме там с прийтели има някви забавни случки.
Но вече се свикнах и с София все пък е столицата, има повече възможности и по=особенни хора

За Русия като цяло имам много специално мнение

Разкажи ми, все пак за родният ти град. Как се казва, къде се намира?

Казва се Оренбург и се намира на границата с Казахстан точно между Европа и Азия. Около 500,000 население което не е много за Русия. Града ми не е много интересно място, по-скоро е голямо село. Климата е много тежек – континентален, което означава, че е много студено през зима (до минус 30-39) и страшна суха жега през лято (над 30). Но разбира се има и позитивни неща в родния ми край. Петрол и газ като пример :) Имаме едно нещо с който Оренбург е известен – Оренбургский пуховый платок. Това е специален вид на шал от вълна и е много красив, традиционно в бял цвят. Шала е много тънък, обаче много топло. Обикновено правят един тест на качеството на този шал по следващи начин:
целия шал трябва да може да бъде пропуснат в обручален пръстен.
Ехаааа, искам такъв шал! Много яко! Добре, за толкова много години, какво най-много те учуди и изненада в хората тук? С какво ще запомниш България?

Това е много труден въпрос, защото има неща коитo от начало бяха изненадващи за мен, обаче сега вече и аз ги правя. Както примерно объркано „да“ и „не“. :) И защото бях на 17, когато дойдох тука… сега вече не съм сигурна колко имам руско нещо в мене и колко българско. Според мене, в сравнение с руснаците, вопреки че сме близки народи и сме преживели социализма, българите са повече европейци – по-вежливи и приятни хора.
И много обичат ракия :) … и бавно пиене.
Водка не се пие така.

А ти какво обичаш повече? Водка или Ракия?

Това ми звучи като тест :) . Ракия е по-близо до сердцето ми, да го формулираме така, по-дипломатично.

А, така по-дипломатично да те питам – омръзна ли ти тука и толкова ли сме гадни хора, та ще бягаш във Финладия?

Хахаха, това оф-рекорд ли ме питаш? :) Не, България винаги ще ми е като дом, станала съм човек който съм в момента поради това което съм преживела тука. Обаче за съжаление винаги трябва да има промяна в живота, и това не можеш да промениш, можеш само да го приемеш и да се наслаждаваш на хубави моменти на всяко място където имаш счастие да живееш.

Напълно съгласен. Искам да ти кажа, че говориш български по-добре от мене. Мен ми е много труден….

Кой ти е любимия филм. Група? Песен?

Ако питаш за руските филми, не ги гледам често, но филмите на Георгий Данелия са много добри. За песни не знам, имам периоди в коите слушам различни неща. Но имам си и песента-визитка – S.A.R.S. – „ANA“ : http://www.youtube.com/watch?v=_Ebf5hhfjUA

Хаха. А, защо се смее Ана?

Защото няма зъбите! :)

Спомняш ли си стихотворението за мен? Можеш ли да го кажеш?

Разбира се:

Имаше един добър човек
Се казваше Иван
И така така така така
Иван! Иван! Иван!

Според мене, шедеврално е!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.