Ерик Холзи

Всяка седмица, ще представям някой мой-близък, познат или човек, който смятам че е ценен и интересен. Днес ми гостува Ерик Холзи.

75864_1494576368791_577660_n

Ами, добре дошъл в моя блог Ерик. Представи се.

Аз съм Ерик Холзи, малко е трудно да опиша кой съм и какво правя в едно изречение, но предполагам, че съм историк, подкастер, изследовател и музикант, който в момента се опитва да се занимава с бизнес.

Понастоящем живееш тук в България. Предполагам всеки българин, който срещнеш те пита: Защо? Запо по дяволите, тук? Как? Така че, обясни още веднъж.

Да, смешно ми е колко пъти ми е задаван този въпрос. Мога да отговоря по два начина. Първоначално се заинтересувах към страната, когато бях на 16 и ходех с едно американско момиче, която беше живяла в София три години. Майка и беше в армията. (б.а. предпочитам думата „войска“). Тя ми разказа за страната и за Коледа ми подари книгата „Корона от тръни“ (1991, Стефан Груев), която е невероятен разказ за живота на цар Борис III.

Част втора е моят по-задълбочен интерес към българската история и в крайна сметка, следването ми в Американският Университет в България за една година. Прекарах невероятно време там и все още се старая да поддържам тесни връзки с АУБ и Благоевград. След това, прекарах година в София, изследвайки Александър Стамболийски, чрез Фулбрайт стипендия и реших че наистина искам да остана тук.

За мен България има забележителна история и изключително красива природа. Но повече от всичко ми харесва, колко динамични са нещата тук, просто е толкова лесно да станеш част от различни проекти и същевременно да гледаш как страната се променя и да си част от тази промяна. Така че за мен любовта ми към България идва от цялото това обвързване.

Значи така се става голям приятел на България. Една китайска поговорка гласи „Да живееш в интересни времена е проклятие“, макар че всъщност няма никакви намерени извори. Може би за китайците това е проклятие, но за мен и теб съм сигурен, че е благодат. Разкажи повече за твоят проект – The Bulgarian History Podcast: http://bghistorypodcast.com . За какво става въпрос?

Ами, просто казано е за българската история. Проекта цели да се направи балансирана и дълбока дискусия за историята на България от началото, произхода на прабългарите до ден днешен. По някое време ни се ще, да включим и някои интервюта с български историци. Проектиран е да засили знанието за историята на България, както сред българите, така и сред чужденците. Защото тази история е едновременно завладяваща и наистина важна за разбирането на много по-широката европейска история.

Така е. Наистина е страшно интересно за всички българи. Това е и перфектен начин, да научиш нещо ново. Ти също така беше и учител тука за известно време. Какво е да работиш с деца и какво е да преподаваш пред толкова много хора?

О, беше чудесно! До този момент, аз съм преподавал Английски и История на всички възрасти от три годишни, до хора достатъчно възрастни, за да ми бъдат родители. Така че беше изключително преживяване да натрупам опит в преподаването на различни възрастови групи. Беше доста приятно да започна да преподавам История за пръв път. Предмет на мой интерес и нещо което обичам, толкова дълго време, че накрая имах възможността да го споделя в по-официална обстановка, което си е наистина благодарствено.

Страхотно. Една от моите мечти е също, да съм учител. Кажи ми, какво най-много те изненада тук? Какви са основните разлики и прилики между българите и американците. Разбира се, ако изобщо може да говорим за обща народопсихология.

Честно, не съм забелязъл големи различия между различните националности на които съм преподавал. Американци, унгарци, руснаци, поляци и българи. Децата са си деца, тинейджърите – тинейджъри и т.н. Но разбира се, ако сравняваме общо населението извън класната стая има някои различия.

А, САЩ? Твоят роден град? Къде си роден?

Ами роден съм във Вашингтон (Окръг Колумбия) и израстнах в предградията на този град в град наречен Херндон, във Вирджиния. Градът се намира в богаташките предградия, точно до международното летище. Целият район е доста интернационален – пълно е с корейци, централно-американци, южно-азиатци и много други, но мен никога не ми е харесвал. Просто наистина ти трябва кола, за да обиколиш наоколо и изобщо да намериш подходящите публични пространства, на които много се наслаждавам в Европа.

Аз лично мисля, че предградията са основно за стари хора, които нямат нужда от пътешествия и купони. По принцип, питам хората, които интервюирам, да споделят своите любими филми и музика. Дай нещо.

Всъщност, една група, която аз много обичам, пуска нов албум днес, така че мога да пусна Drive by Truckers и новият им албум English Oceans – (б.а. http://www.youtube.com/watch?v=YQA3LWF3ZD4 ). Те въплащават в себе си всичко, което обичам в музиката, което е наистина страхотното разказване на истории. Относно филмите – моят любим за всички времена си остава и винаги ще бъде класиката от 1968-ма „Лъвът през зимата“ ( http://www.imdb.com/title/tt0063227/ ). Актьорската игра, политиката, интригите са наистина завладяващи и с хора като Антъни Хопкинс, Питър О’Тул и Катерин Хелбърн неможе да сбъркаш.

Знам и че свириш на китара и хармоника. Като истински блусар! Още помня как си пиехме биричката на Пожарево, слушайки те. Имаш ли нещо твое достъпно в мрежата?

Ами в момента се опитвам, да се отърся от ръждата. Написах и записах доста неща през годините, но последните години живейки в Европа бяха трудни. Защото, когато учех в Университета, бях заобиколен от най-невероятната група от музиканти – имаше хора правещи и изпълняващи музика навсякъде. Но незнам много хора в България, които правят това, така че се опитвам да намеря време, особено когато съм сам.

Все пак ще ми дадеш ли някой линк?

Ха, ами единственото нещо което имам е на нещо, което записах преди години, но качестово на звука не е добро: : http://erichalsey.bandcamp.com/

Добро е! А какви са плановете за бъдещето?

Ами, веднъж да се прибера в България с нова виза и се надявам да се завърна към преподаването и да се гмурна сферите на технологичната компания, на която съм съосновател, наречена MyMargins. Освен това, наистина просто искам да се установя в София, пътувайки малко и наслаждавайки се на живота.

Технологична компания а? Пожелавам ти късмет!!! И никога не спирай с подкаста. Благодаря ти!

Блусар от Юг:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.