Смкромно предложение за реформа на здравната система

Имам задачата, да напиша памфлет. Да напиша кое? След кратко проучване, Википедия ми казва, че памфлет е кратко публицистично съчинение с голяма изобличителност(?!?). Авторът заема определена гражданска позиция и с риторични средства въздейства на общественото мислене, за да се възприемат определени общи ценности. В заглавието е използван оксиморон. „Памфлет“ означава и брошура, флайер.
– Брей!? – казах си аз. – Ми, че аз само памфлети съм писал досега. Ебати якото. И да не съм знаел.

Добре, здравната система… – Сега и ти ли се измисли, да критикуваш здравната система, ще кажете. – Еми, не, няма. Йок! Аман от критикари. „Не е лесно да направиш, лесно е да критикуваш, но преди да критикуваш направи-и-и!“ пееха през ранните 90-те момчетата от Рап Нация в песента си „Девет милиона критици“.

Не разбирам от здраве, здравна система и реформи. Не съм лекар, нито реформатор… санким, би било добре, да има повече лекари сред Реформаторите и тяхната жилищна кооперация. Обаче, ще критикувам разните там хора, които някой слага за министри, началници и прочее висши чиновническо-управленски места. Защото имам нетърпимост формално или неформално, да ме управлява гостенин, да ме управляват тъпанари, малоумници, агенти и всекви там случайни орки с частична лоботомия.

”Само ще се усмихвам. Аз се смея хубаво.” – това беше отговора на един наш здравен министър на въпрос как ще реформира здравната система. Същата по-нататък обяснява, че премиерът (експремиерът с псевдоним на източен учител) се е срещнал с нея на разклона преди Велико Търново, където си говорили половин час… значи така, не че нещо, ама денем като се прибирам вкъщи и ходя пеша по Стамболийски се мяркат на разклоните, тук таме – КАТаджии, вечер пък вместо служители на реда се мяркат мургави девойки, които лекуват, казват, по по-различен начин. Та вместо за реформи, аз бих питал тази наша министърка – тя в качеството на катаджийка или проститутка е била на този разклон и тя ли е спряла с палка премиер-министъра или той и е спрял? Друг един мустакат индивид преди нея си отиде от поста, заради обвинения в корупция. Въобще по време на предното управление плюс служебното такова, са сменени 5 здравни министъра. Нова година – нов здравен министър, както гласи древната славянска поговорка. От 1994-та до 2014-та пък са сменени 16 министъра. Шеееееесссттнаааайсет! Експерт до експерта. Съвсем пресният нов експерт – Таня Андреева, с маймуноподобна физиономия, заяви наскоро, че страната ни ще работи за либерализиране на режима за пушене. Ебаси! За пръв път чувам, чета, слушам, как здравен министър иска хората, да пушат повече!!!

А междувременно в болниците и поликлиниките едвам кретащи, основно пенсионери, за които са химери светъл дом и топъл хляб се редят на опашки за направления, които никога не са достатъчни, а после припкат, да си дадат последните жълти стотинки на чичо ви Марешки. А пари все не стигат. Плащаме си здравни осигуровки, заделен е бюджет, а пари все няма! Закриват се болници, лекари пък заминават в белите държави, за да работят достойно. Няма кой да ги замести – закривайте! Що пък трябва нещо да „ради“ в тая държава.

Закривайте! Само „Пирогов“ оставете, да работи. Тази наша последна инстанция, която народните любимци от „Клуб НЛО“, преди двадесетина години възпяха здравното заведение (заведение, ха!): „Няма чест, ами тогава свил десницата лукава, който може ще успява, кой не може в Пирогов. Пирогов, Пирогов, Пирогов, моя любов.“

На края, ето моето скромно предложение за реформа на здравната система: Предлагам безплатна евтаназия на всички народни представители и производните им министри. Всъщност не – така ще им е най-лесно и леко. Дано, затворят границите и всички частни поликлиники, та при нужда – да опрат до собствената си здравна система. И дано тия всичките пари, дет’ са крали, да не ги дадат за хапове и лекарства. А Таня Андреева, ега никога не заболее от рак. Амин. Живи и здрави да са личният ми лекар д-р Иванова и този от разстояние – д-р Ненков от „Дарик Кафе“. Впрочем, невежеството е тежка форма на зависимост. Най-тежката, която никой не лекува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.