Пътепроводник!

pyteprovodnik

Една забавна идея, която ми хрумна: „Пътеproводник – различната стена на града.“

Концепция: сайт за алтернативен туризъм. Свободен за всеки.

Осъществяване: В свободното си време, желаещи биват гидове, така както те искат. Всеки който притежава широки знания, комуникативни умения и малко свободно време, може да бъде „пътепроводник“.

Студенти, историци, блогъри, журналисти, писатели, музиканти, инженери, архитекти, учители, културолози, шофьори, пазачи, графични дизайнери, професионални гидове или просто домакини – всеки може да измисли своят тур и да го предложи на останалите.
Схема за тура може да се изработи и посредством Google Maps. Оказва се времетраене и цена.

Всеки останал или всеки турист и гост на града, който желае да види или преживее нещо различно от „официалните“ турове в Центъра, се логва в сайта и избира от предложенията в даден район – например София.

Печелба: Посредством реклама с банери в сайта- основно, чрез привличане на локалните Хостели и Заведения за рекламодатели. Твърде възможно е и финансиране по Европейски програми за иновации. Трябва да се проучи.

Захрна и Западен

1

Обиколка на квартал „Захарна Фабрика“. Изолиран жилищен комплекс не-далеко от центъра на града със своята уникална история и архитектурен стил от 30-те години на миналия век. Често използван за снимачна площадка на чуждестранни филмови продукции.

Разходка в централната обособена част на квартала и показване на важните паметници (пр. Стйепан Радич), разказване историята на мястото (напимер: разгрома на Войнишкото въстание). Посещение или оглед на самата фабрика.

В близост до квартала се намира Западният парк, железопътна гара Захарна фабрика и циганска махала покрай река Суходолска.

Разходка в парка. Минаване покрай „Алпинариума“, централната алея, влизане в горската част и продължаване до самият край – военната база и високият хълм.

2


Защо някой би искал да е Пътепроводник?

За да срещне интересни хора.
Да се запознае с интересни пътешественици от целия свят. Няма по яко от това да изградиш връзки с хора които са като тебе и да се запознаеш с нови и различни хора.

За да припечели пари.
Да си допълни доходите, които да покрият разходите, поне за седмичните шишета с пиво или просто да започне работа като сериозен гид.

За да сподели своят светоглед.
Да се наслади на тръпката от посещаването на ново място или ново преживяване с някой друг. За да разбере как чужденците възприемат локалната суб-култура и общество.

За да станат известни.
Помнете. Респектът е всичко! За да бъдат приключенията и туровете публикувани като статии в различни вестници, списания, блогове. За да бъде Локален специалист!

*за студентите това е трупане на опит и обогатяване на уменията.

Нужен персонал:
1) нужен е специалист, който да изработи платформата. Jux.com не е особено удобен, като система за целта.
2) нужен е администратор (програмист), който да се грижи за сайта – бъгове, сривове…
3) нужен е човек за връзки с обществеността: който да е връзката с рекламодателите – Хостели, Заведения (барове, кръчми, клубове). HR-a се грижи и за рекламните банери.
Начин на реклама е също така и да се пуснат забавни карти на турове, нещо като картите на Зона Урбана и use-it.
4) нужен е специалист, който да изработи приложения за iOS и Android

www.pyteprowodnik.jux.com
(може да се възползваме и от безплатния домей .tk)

Rазличната страна на София

Обиколка на местата, които няма да видите в лъскавите брошури на големите туроператори:

посещение на „гордостта“ на социалистическия строител – обиколка сред панелните полета в Люлин и Надежда;

3

причината за по-чистия въздух в някой квартали – неработещата индустрия на София (посещение на захарна фабрика и кремиковци)

Нестандратната природа – невижданата страна на софийските зелени площи – там къде свършват алеите и започват отъпкатните пътеки между дърветата ( ловен и краен западен парк)

Локал(ъ)Арт – истинските софийски кръчми и локали – забравете неона и чистите покривки – седнете сред трудещите се хора и разберете къде отива по-голяма част от тяхната надница – в кварталаната кръчма, където ще се учудите колко много елементи от менделеевата таблица могат да бъдат погълнати с една салата от варени яйца.

4

5

Глътка улична култура – разяснения за оставените стенописи от съвременния столичен неандерталец – защо ви лъже АЛПИЙСКА ФИРМА „ДЪГЛАС“, кои са ТРАНСФОРМАТОРИТЕ, какво предлага Y-maria.com и защо?
Народопсихологията и многозначението на K*P, и много други бисери красящи циментовите панели.

6

Ако случите на дата може да успеете да станете свидетели на грандиозното шоу наречено футбол от Западна Б група – игра, която прави превземането на Рим от вандалите да изглежда като бране на гъби на фона на Лунната соната.

*Всичко това ще бъде изцяло осъществено посредством „Столична компания за градския транспорт“, „Метрополитен“ и „БДЖ“;

7

11 22 33 44 111 222 333 444

SWAT анализ:

Плюсове: Изцяло иновативна идея. Няма конкуренция. Идеята e ориентирана към към младите, към активните, високо образовани хора, които разполагат с доходи над средните.

Минуси: Малък отзвук. Недостатъчно гидове & туристи.

Възможности: Да се овладее изцяло една нова ниша. Особено се разчита на хипстърската суб-култура.
Важно е да се работи и с Coachsurfing, AEGEE, ESN, Airbnb и Mitfahrer порталите.

Опасности: Не е ясно, как стои въпроса с „алтернативн гид“ легално.
Конкуренция от/на „традиционните гидове“.

PEST анализ

Политически фактори
Дейностите на екипа Пътепроводители следва да са съобразени с законодателството на Р. България и европейското законодателство (основно Закона за туризма, Търговски закон, Закон за финансиране от Еврофондове (?) ), както и разпоредните на Столична община.
Идеята на маршрутите е да покаже реалността на живота в столицата, а това носи както своите плюсове, така и негативи върху имиджа на страната като цяло.
Проектът е възможност България да се види от младите туристи, като нещо по-различно от дестиниция от модела „Слънце, море, секс”.

Икономически фактори
Проектът засяга основно локалната икономика (гр. София), но открива перспективи към разрастване в други градове или области. Засеганти ще са основно микро, малки и средни предприятия в туристическия отрасъл, търговията и ресторантьорството.
Участието на пътепроводителите е част от техния опит и усъвършенстване на уменията и познанията им. За младите участници проектът може да послужи като първо работно място.

Технически фактори
От техническа гледна точка проектът е много лесно осъществим и изисква минимални ресурси. Необходими са средства за изготвяне и поддръжка на уеб-сайт със собствен домейн, изготвяне на цялостно графично оформление на проекта, рекламни материали, система за селектиране на маршрути, онлайн приложение.
Ръководенето на група по време на обиколките изисква малко опертаивни ресурси.

Социални
Участниците придобиват нови умения – например комуникативни, изграждат се връзки с чужди култури. Косвена реклама на страната.

1111 2222

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.